lauantai 28. elokuuta 2010

Matkalla osa 3: Ljubljana

tunnetila: muistelu

Image and video hosting by TinyPic

Jos olisimme tutkineet junareittejä tarkemmin niin emme ehkä olisi käyneet tällä reissulla lainkaan Ljubljanassa. Suosittelen joko lentämään sinne suoraan Suomesta, tai junailemaan sinne jostain lähempää, esim. Zagrebista. Unkarista, oli lähtöpaikka sitten Budapest tai Pécs, sinne pääsy oli (ainakin minusta) liian aikaavievää.

Kaupunki oli kuitenkin hyvin viehättävä, joten kun pääsimme perille niin emme katuneet että olimme valinneet Ljubljanan yhdeksi kohteistamme. Vaikka Ljubljanan ns. päänähtävyys, Ljubljanan linna (Ljubljanski Grad) on upea ja myös muita perinteisiä nähtävyyksiä ja museoita on tarjolla (kävimme mm. Modernin taiteen museossa), niin mieleenpainuvinta minulle tässä kaupungissa olivat pelottavat patsaat. Ljubljanan tunnus on lohikäärme ja lohikäärmepatsaita olikin kaikkialla. Myös patsaat, joiden luulit olevan ihan tavallisia, eivät olleetkaan sitä, mm. ihmisiä esittävillä patsailla oli häntiä.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Keskustassa lähes kaikki tapahtuu Ljubljanica joen rannalla. Kymmeniä kahviloita ja baareja, katusoittajia ja sirkusesityksiä, lounasravintoloita, viikonloppuisin isot markkinat (ruokaa ja vaatteita sekä matkamuistoja), kirpputoreja joissa tarjolla nuorten käsityöläisten tuotteita sekä paljon antiikkia. Kaunis joki on Ljubljanan sydän ja vietimmekin tuntikausia terasseilla istuen ja ihmisvilinää katsellen. Juuri tuollaiseen kiireettömään oleiluun Ljubljana (suomeksi rakastettu) on täydelinen kaupunki.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Satuimme Ljubljanaan kulttuurifestivaalien aikaan, joten pääsimme (tai siis pääsin, mies ei ehkä fiilistellyt niin kovasti kuin minä mutta lähti mukaan kuitenkin) nauttimaan mm. pimenevässä illassa ulkoilmabaletista (Gian Carlo Menotti: The Unicorn, The Gorgon and The Manticore) Ljubljanan linnan sisäpihalle rakennetulla näyttämöllä.


Image and video hosting by TinyPic

shampanjaa ennen balettia,
helleasu tehty juhlavammaksi kietaisemalla huivi hartioilleImage and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Kaikesta nähtävästä huolimatta mielestäni Ljubljanan parasta antia oli ruoka. Mm. ravintolat Most ja Salon olivat todella laadukkaita, niin ruoka kuin miljöökin saavat minulta paljon kiitosta. Päivällinen kahdelle viineineen maksoi noin 40€-60€ eli hinnat oli Unkaria korkeammat mutta niin oli mielestäni ruoan laatukin. Myös kahvilat ja baarit olivat hyvin moderneja ja sisustukset harkittuja (katso vaikkapa Fétiche, jonka yläkerrassa on vaateliike), Unkarin viehättävien "rauniobaarien" rosoisuus puuttui täältä kokonaan. Pidin kuitenkin molemmista maailmoista ja oli kiva ettei kaikki matkakohteet olleet samanlaisia. Ljubljana pursusi myös trendikkäitä klubeja esim. Klub Top jonka terrassilta oli upeat maisemat kaupungin ylle.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

jäätelöbaari Cacaon terassilla,
silkkitoppi Promod, minishortsit Amisu/New Yorker,
molemmat ostettu Pécsistä


Ljubljanan hotellien korkeat hinnat yllättivät meidät ja päädyimme asumaan hieman kauempana keskustasta sijaitsevaan M Hoteliin. Hotellin sängyt olivat kuin kotona, huoneessa toimi ilmastointi ja hotellin aamiainen oli upea. Sijainnin hieman kauempana antoi helposti anteeksi kun sai ensimmäistä kertaa koko reissun aikana nukuttua kunnolla, helteestä huolimatta. Myös bussit kulkivat ja veivät meidät parissa minuutissa keskustaan.

Ostimme bussia varten yhteisen matkakortin, Urbana cardin, jonne sai itse ladata rahaa. Korttiin taisi jäädä vielä muutama euro, eli jos joku teistä on suunnistamassa pian Ljubljanaan niin voin antaa kortin mukaan. Turha sitä on täällä hautoa kun reissatakin sillä voisi. Normaalisti annan tällaiset kortit paikallisille mutta tällä kertaa kortti unohtui lompakkoon.

Image and video hosting by TinyPic

Vietimme Ljubljanassa kolme kokonaista päivää ja viimeisenä päivänä tekeminen alkoi loppua kesken. Kaupungin keskusta on niin pieni että viikoksi en kyllä keksisi tekemistä. Tietysti museoita voi koluta monta päivää ja yksi "nähtävyys" joka meiltä jäi näkemättä on yksi Euroopan suurimmista shoppailukeitaista, BTC City. BTC Cityn alue on niin suuri, että siellä kiertää oma bussi joka kuljettaa ihmisiä paikasta toiseen. Alueella on mm. yli 450 liikettä (vaatteita yms.), vesipuisto, leffateattereita jne. Ehkäpä palaan Ljubljanaan joskus tyttöporukalla vaikkapa pidennetylle viikonloppureissulle. Silloin voisi ihan hyvin viettää yhden päivän ostoskeitaalla!

Viimeinen matkakohteemme oli Itävalta ja sen pääkaupunki Wien. Juna Ljubljanasta Wieniin kesti 6 tuntia, mutta junasta oli niin upeat maisemat lähes koko matkan että aika meni todella nopeasti. Jos vielä menemme joskus Sloveniaan niin emme jumita koko aikaa Ljubljanassa vaan lähdemme kiertelemään lähiseutuja. Slovenian maaseutu oli, ainakin junan ikkunasta katsottuna, todella, todella upeaa!


Kuvat omia tai miehen ottamia, ethän lainaa ilman lupaa.

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kuvista ja jutuista! Asuin Ljubljanassa vuosituhannen alussa ja rakastin kaupunkia :)
  x

  VastaaPoista
 3. Inaria: Oi, sinä onnekas! Kymmenessä vuodessa kaupunki on varmaan muuttunut valtavasti. Ainakin tuo hintataso on euron myötä noussut niin korkeaksi että välillä todella hämmästytti. Mutta kaunista siellä oli edelleen, hyvin kaunista.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä.

  Ljubljanassa olisi kiva päästä joskus käymään. Yli 10 vuotta sitten oli tarkoitus mennä, mutta se jäi. Jospa joskus tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 5. PikkuSanna: Toivottavasti vinkeistä on sinulle joskus hyötyä. Ja muista, että jos päätät lähteä jo piankin, niin ilmoita vain niin saat minulta tuon bussikortin mukaan. Kyllä sillä vielä muutaman matkan siellä ajelee. :)

  VastaaPoista