keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Napista asiaa

tunnetila: valivalivali

Blogissa näyttää vallitsevan tällä viikolla valitusviikot (edellinen postaus oli onneksi positiivishenkisempi), mutta on se nyt jumaliste kumma ettei 200€ maksaneeseen kotimaiseen, muuten hyvin laadukkaaseen takkiin saada laitettua tehtaalla nappeja kunnolla kiinni.

Uusi (muuten niin ihana) takki on ollut käytössä ehkä noin kymmenen kertaa ja yhtä lukuun ottamatta kaikki napit on jo irti. Saahan ne ommeltua helposti takaisin, ei siinä mitään, mutta tuntuu suorastaan älyttömältä istua muutaman viikon vanha takki sylissä ja korjailla jo sattuneita vahinkoja.

Tiedän että nappien kiinnitys kannattaisi vahvistaa omin käsin jo ennen vaatteen käyttöönottoa, mutta myönnän olevani niin laiska etten aina viitsi. Tai en ehdi tai en jaksa tai ei vaan yksinkertaisesti huvita korjata jo ennakkoon ihan uutta vaatetta.

*tyytymätöntä puhinaa*

9 kommenttia:

  1. Voi aamen. Ne napit lyödään kiinni sellaisilla kivoilla koneilla, jotka sen lisäksi että eivät saa sitä nappia kunnolla kiinni saavat sen halkeamaan sitten, kun vaatetta on käytetty pari kertaa.

    En tiedä miksi niitä masiinoita ei voida kehittää. Muutamankin kerran olen joutunut selittelemään miksi kalliissa vaatteessa on napit irti tai halki jo ostohetkellä. Mur.

    Eniten tympii tietenkin se, että vihaan nappien ompelemista ehkä eniten maailmassa.

    VastaaPoista
  2. Kävin kerran marimekon tehtaalla - jos en ihan väärin muista niin ne sano että kalleimpiin takkeihin nappien päättely tehdään käsin, mutta halvempiin vaatteisiin vissiin ei. Sellasia koneita ei vaan (kai?) ole keksitty jotka tekis sen homman kunnolla :/

    VastaaPoista
  3. Midinetti: Toi nappien halkeaminen vasta viheliästä onkin. Ja tietysti ne napit on just silloin niin erikoiset että jos yksi halkeaa niin sit on vaihdettava kaikki napit. Voi äh!

    Ulrika: Tuo on varmasti ihan totta. Siis että sellaista konetta ei ole keksitty joka laittaa napit tuotteisiin kunnolla. Toivoin kuitenkin että 200€ olisi jo sellainen hinta takista että siihen vähän panostetaan kun materiaaleihin ja muuhun laatuun on jo satsattu.

    VastaaPoista
  4. Olen kyllä sitä mieltä että tuohon hintaan nappien pitäisi pysyä ainakin ensimmäinen kausi kiinni.. olen myös laiska ompelemaan. Nyt onkin urkka edessä kun alennusmyynneistä tuli ostettua kevät takki, jossa on piiiitkä rivi koristenappeja.. :) Mutta siis ymmärrän harmistuksesi täysin.

    VastaaPoista
  5. Saman hintaluokan talvitakki minullakin, ja nyt alareunasta on yksi nappi kadonnut. Ja samoin on kadonnut varanappi, tai en muista varmaksi olenko sen jo käyttänyt aiemmin.. Nyt enää mietin, otanko sen varanapin vaikka hupun reunasta vai mistä.

    VastaaPoista
  6. Eipä saa rahallakaan laatua siis... Minäkin inhoan nappien ompelua, joten olen ulkoistanut sen miehelleni ;)

    Vetskarit ovat toinen murheenkryyni... Kalliissa Luhdan talvitakissa menee aina se veto-osa vinoon...

    VastaaPoista
  7. Kävin tänään ystäväni kanssa vastaavan nappikeskustelun. Hän pokkana (ja hiukan mielenosoituksellisesti) palautti parin kerran käytön jälkeen neuletakin liikkeeseen, kun napit lähtivät irti. Okei, olishan ne voinut ommella itse, mutta jos maksaa tuotteesta kolminumeroisen summan, voisi kuvitella, että napit pysyvät edes ensimmäisen kuukauden kiinni.

    VastaaPoista
  8. Kyllä niiden nappien vaan pitäisi pysyä vähän pidempään kuin alle kymmenen käyttökertaa. Kurjaahan niitä on ihan uuteen takkiin alkaa ompelemaan.

    Nappikoneita on minun tietoni mukaan kahta laatua: semmosia jotka päättelee (uudempia paranneltuja malleja), ja semmosia jotka ei päättele (vanhempia koneita). Ne jotka ei päättele jättää jälkeensä nurjalle puolelle lyhyen langanpään josta vetämällä nappi saattaa purkautua irti ihan sekunnissa. Päättelevät koneet sen sijaan ei jätä semmoista langanpäätä vaan napin tulisi pysyä kiinni paremmin. Riippuu ihan siitä millainen konekanta tehtaalla on, jos käytössä on vanha kone niin sitten napit saattaa irrota helpommin. Ja tietysti jos nappi on ollut himppasenkin vinossa ommeltaessa niin neula saattaa lyödä nappiin reiän josta se sitten voi haljeta käytössä. Niissä koneissa kun on voimaa kuin pienessä kylässä, menevät läpi paksummastakin napista.

    Takkien napeissa ongelmia tulee muutenkin kun kangas on paksua ja napit ovat isoja ja niihin pitäisi ommellessa aina jättää ns. kanta. Silloin paksu kangas mahtuu napin alle venyttämättä kohtaa johon nappi on ommeltu kiinni. Ja siihen tietysti vaikuttaa myös se millaista lankaa on käytetty, jospa vaikka on vahingossa mennyt koneeseen vääränlainen lanka joka kuluu poikki helpommin.
    Mutta kai se vaan on tosiasia että koneella ommeltu nappi irtoaa jokatapauksessa helpommin kuin huolella käsin ommeltu nappi. Tuskinpa nykyään enää mikään tehdas ompeluttaa nappeja käsin, ellei sitten ole joku erikoisnappi jota ei koneella pysty ompelemaan.

    VastaaPoista
  9. iduska: Voi apua, pitkä rivi koristenappeja kuulostaa pelottavalta! :) Tsemppiä, toivottavasti napit pysyvät paikoillaan.

    Ilona: Voi ei... Minulla ei ole toistaiseksi kadonnut yhtään nappia. Huomasin tosin tänä aamuna että hihansuun nappi putoaa minä hetkenä hyvänsä. Toivottavasti ehdin ommella sen paremmin kiinni ennen kun kato käy.

    Heidi: Oi, nappeja ompeleva mies! Olen tainnut jo ennenkin kysellä (meiheesi liittyen) että mistä tollaisia löytää?! ;)

    Hanna: Ooo, olisikohan pitänyt itsekin palauttaa takki?? No ei vaan, eipä tuo ompelu iso homma ole (vaikkakin tosi tylsä), kunhan pysyisi nuo napit vaan tallessa.

    Rhia: Luulen, että tässä tapauksessa nappien pysymättömyys johtuu juuri tuosta kankaan paksuudesta, nappien koosta ja jätetystä nappivarasta.

    VastaaPoista