tiistai 18. tammikuuta 2011

On akryyleja ja akryyleja

tunnetila: tyytyväisyys

Image and video hosting by TinyPic

On olemassa akryylineuloksia ja akryylineuloksia. Toiset akryylineulokset ovat niitä murheenkryynejä jotka jättävät jo ensimmäisellä käyttökerralla jälkeensä pöllyävän touhkan, ovat täysin pilalla ja pahoittavat mielen. Sitten on niitä akryyleja jotka eivät mene käytössä miksikään. Mistähän tuo oikein johtuu? Voisiko syy olla kudotun langan koostumuksessa, siis siinä onko lanka kudottu löyhään vai tiiviisti?

Ostin syksyllä testiin neuletakin jossa oli 50% puuvillaa, 50% akryylia. Käytin neuletakkia päivittäin useamman kuukauden ajan ja nyt, puolen vuoden aktiivikäytön jälkeen neuletakki on siirretty "kotivaate" osastolle epäsiisteyden vuoksi. Neule kesti siistinä pidempään mitä ennakolta arvioin, mutta ei siitä monivuotista kumppania valitettavasti saanut.

Kuvassa näkyvä Citymarketista ostettu ympyrähuivi taas on 100% akryylia eikä se ole mennyt käytössä miksikään. Neulos on tiivistä, huivi on ihanan pehmeä ja sävykin huivissa on täydellinen. Jotkut akryylineulokset saavat herkän ihoni kutisemaan, tämä huivi hellii ja lämmittää kaulaani miellyttävästi. Käyttökokemusta huivista takana on vasta vajaa kuukausi, mutta sinä aikana huivi on ollut kaulassani paljon ja joutunut jos jonkinlaiseen hankaukseen takkien ja ihon kanssa.

Luulen että aika moni on kanssani samoilla linjoilla ja välttelee akryylia parhaansa mukaan. Vai onko joukossanne joku jolla on myös positiivista sanottavaa tuosta teollisesta kuidusta? Itse olen vältellyt akryylineuloksia viimeiseen asti mutta tämä huivi on yllättänyt minut ominaisuuksillaan täydellisesti!

5 kommenttia:

  1. Hei, olen todennut ihan saman akryylineuleiden kestosta. Ehkä salaisuus piilee siinä, että kun akryylia ja puuvillaa tai villaa laitetaan samaan tuotteeseen, akryyli nousee nukalle helpommin kuin 100% akryylia olevissa, kuten tuossa huivissasi? Mene tiedä.
    Näitä H&M parinkympin sekoiteneuletakkeja saa kyllä ostaa tiuhaan, kun pian päätyvät kotitakeiksi, kuten sanoitkin. Nyt on yllä H&M luomupuuvillainen neuletakki ekaa päivää, tuntuu tosi kivalta ja pehmeältä, mutta ehkä lörtsähtää helposti :)

    VastaaPoista
  2. Oh, materiaalivalintoja vaikeuttaa entisestään se, että villaneulessakin on valtavia laatueroja. Pahimmillaan 100 % villaa ollut neule nyppyyntyi edustuskelvottomaksi nopeammin kuin villapaitani, joissa on ollut korkea akryyliprosentti.

    Mutta käytännössä vältän akryyliä paitsi nyppyyntymisent takia, myös siksi, että se on usein niin pirun hiostavaa! Harmi niiden söpöjen, halpojen ja kertakäyttöisten villapaitojen kannalta ;)

    VastaaPoista
  3. Postasin jokin aika sitten vastauksia tekstiiliaiheisiin kysymyksiin ja siellä käsittelin myöskin nyppyyntymistä. Nyppyyntymiseen vaikuttaa (paitsi valmistusmateriaali) langan laatu, langan kierteisyys sekä neuleen tiheys. Akryyli on monipuolinen kuitu koska siitä voidaan valmistaa monenlaisia lankoja. Akryyliä käytetään paljon neuleissa koska siitä voidaan valmistaa hyvin villamaisia lankoja. Saadaan tiiviitä ja tiukkakierteisiä, pehmeitä ja kuohkeita, löyhäkierteisiä, karvaisia mohairtyyppisiä, efektilankoja jne jne.

    Mitä tiiviimpi kierre langassa sitä vähemmän se nyppyyntyy. Mitä sileämpi lanka sitä vähemmän nyppyjä jne. Lisäksi vaikuttaa se onko akryyli sekoitettu johonkin muuhun kuituun (villa, puuvilla, polyesteri, polyamidi, viskoosi jne).
    Neuleista ei välttämättä näe päällepäin miten nopeasti ne nyppyyntyvät, mutta mitä sileämpi neuleen pinta on sitä vähemmän se luultavasti nyppyyntyy. Mitä enemmän neuleen pinnasta nousee pystyyn karvoja, sitä helpommin se nyppyyntyy koska nyppy alkaa muodostua tuollaisen törröttävän karvanpään ympärille. Sama ominaisuus vaikuttaa myös kutittavuuteen, mitä "karvaisempi" pinta, sitä enemmän kuidunpäitä jotka kutittavat ihoa.
    Monille villa on materiaalina liian kuatittavaa ja usein silloin akryylineuleet ovat ainoa vaihtoehto. Akryylissä on siis myös hyviä ominaisuuksia.
    Nyppyisyyttä voi yrittää poistaa paitsi nypynpoistajalla myös mohairharjalla ja villakammalla. Näillä saa kummasti nyppyisellekin neuleelle lisää ikää.

    VastaaPoista
  4. Annika: Oi, H&M:n luomupuuvillaisia neuleita en olekaan päässyt testailemaan. Toivottavasti kestää hyvänä. Puuvilla ei usein mene miksikään. Paranee vain kovassa käytössä kun alkaa hiutua ihanan pehmoiseksi. :)

    Vasilisa: Kyllä, tismalleen näin! Myös 100% villa voi nyppyyntyä nopeastikin. Nim. valitettavasti kokemusta on.. :)

    Hahaa, kertakäyttöoinen villapaita!! :) :)

    Rhia: Mä luotin suhun Rhia! <3 Sä olet niin loistava tietopankki näissä asioissa. Kiitos jälleen kerran!

    Äidilläni on muuten niin herkkä iho että hän tykkää mielummin käyttää akryylineuleita kuin villaisia. (Minua pistelee yleensä molemmat. :)) Minä aina hänelle siitä marmatan mutta jos tykkää niin tykkää, sille ei voi mitään. Nykyään hän käyttää kyllä paljon enemmän puuvillaisia neuloksia mutta muutama vuosikymmen sitten hän oli hyvin onnellinen siitä että markkinoille tuotiin villalle tavallaan korvike. Sai kuohkeutta ja muhkeutta ilman villan pistelyä.

    VastaaPoista
  5. Itse yritän välttää akryyyli sekoitteisia neuleita ihan vain sen takia että niihin hiki ja muut hajut pinttyvät TOSI helposti, kokemusta on. Siispä nykyään vaate kaapistani löytyy luonnon kuituja vain, uusin ihastukseni on luonnon BAMBU! se vasta tuntuukin taivaallisen pehmeältä iholla, suosittelen! (8

    VastaaPoista